Piyasadaki sağda solda programcılara ya da tasarımcılara 500 lira veren işverenlerden bıktıysanız freelance yani serbest olarak çalışma yolunu seçebilirsiniz.
Öncelikli olarak Freelance nedir gibi bu işin içinde olan kavramları anlayalım ve olayın ana fikrini zihnimize kazıyalım.
Freelance Nedir?
Freelance kelimesinin tam çevirisi Bağımsız çalışan demektir. Ancak tabii ki kelimenin kökü eskilere dayanıyor. Lance kelimesi mızrak, free kelimesi ise serbest manasına geldiğinden bu iki kelime aşağı yukarı paralı asker mânasına çıkıyor. Ancak olayı anladığınıza eminim. Türkçede yorumlayarak çevrilebilecek karşılığı ise “Serbest Meslek”tir.
Ancak freelance kelimesi olayın genel kelimesi olduğundan bu işi yapan kişilerefreelancer deniliyor. Terimler yabancı ve neden Türkçe anlamlarıyla kullanmıyorsun demeyin ben de rahatsızım ancak bunun dünya çapında kullanılan bir terim olduğundan biz de o kervana koyun gibi girelim fazla uzatmayalım.
Freelancer Çalışmak Kimler için Uygundur ?
Bu soru aslında tam olarak cevaplanabilir bir soru değil. Benim tanıdığım birkaç kişi yaşları 30 ve üzeri olmalarına rağmen freelance olarak çalışıyorlar ve gerçekten iyi paralar kazanıyorlar. Ancak durum herkes için aynı olmadığından freelance çalışmayı öğrencilere, kendilerini geliştirmek isteyenlere ve geniş portfolyo -ne dandik kelime ama anladınız ne demek istediğimi- isteyenlere uygun bir çalışma biçimi olabilir.
Boş zamanını değerlendirmek isteyen ileri düzey tasarımcılar, programcılar da bu sistemi benim kanaatim denemelidirler. Sonuçta işleyen demir pas tutmaz.
Freelance işinde çok para varmış doğru mu ?
Bunun kadar saçma bir düşünce şekli olamaz. Dünyada her işte çok para vardır, çöpçülükte bile. Ancak her işte olduğu gibi freelance işinde rekabet yüksek seviyededir ve insanlarla gerçek hayattaki gibi rekabet edersiniz.
Freelance olarak çalışılabilecek yerler
Şimdi gelelim asıl önemli bölüme. Internette pek çok freelancer olarak çalışabileceğiniz site ve sistem bulunmakta. Bazılarında ben bile birkaç iş yapmaktayım. Sizinle bunları paylaşmak istiyorum.
www.freelancer.com
www.freelance.com
www.odesk.com
www.idemama.com (Türk işi, ancak birçok yorum sadece aldıkları parayı düşündüklerini, tasarımcıları tabiri caizse siklemediklerini söylüyor, google’a idemama şikayet diye yazın görürsünüz)
www.elance.com
www.guru.com
www.ifreelance.com
Aslında arayıp belki daha iyilerini de bulabileceğiniz birçok freelance websitesi olabilir, ancak bunların içinden iyi olanları seçmeniz gerekiyor. Çünkü birçoğu 1-2 dolara iş yapan hindistanlı dolu ve gerçekten iş kaliteleri ile değil de yaptıkları işin ucuzluğuyla öne çıkıyorlar. 5 dolara websitesi yapan hindistanlı bir freelancer bile görmüştüm.
Yorum Gönder
Görüşlerinizi belirtin :